Hasznos információk

Felhívás!

Felhívjuk a Tengerszemre gyalogtúrázók figyelmét, hogy csak túrázáshoz alkalmas ruházatban, erős túracipőben, ivóvízzel felszerelkezve induljanak neki a Megyer-hegy meghódításának. Szeretnénk a túrázókat arra kérni, hogy a túra során keletkezett hulladékot, kiürült flakont vagy bármi egyéb szemetet ne dobják el, hanem az út során elhelyezett szemétgyűjtőkben helyezzék el. Sokkal jobb megoldás azonban, ha a maradványokat összegyűjtik és elviszik, ahogyan ezt egyre több kulturált természetjáró teszi szerte a világban.

Vízvételi lehetőség

A lakott területeken kívül jelenleg nincs lehetőség vízvételezésre, vásárlásra. Iható forrásvíz sem található a környéken. Kérjük, hogy túra előtt a szükséges ivóvizet szerezzék be, anélkül ne induljanak el! A fejlesztéseket követően mind a Ciróka Pihenőparkban, mind a bányaudvarban lesz lehetőség ivóvíz vásárlására.

Program lehetőségek

A területen jelenleg szervezett programlehetőség nincs. Ebben is jelentős változás várható a fejlesztések megvalósulása után.

Megközelíthetőség

A Megyer-hegyi Tengerszem két irányból közelíti a látogató:

  • Sárospatak felől a 37. számú főúton áthaladva a Botkői Parkerdőn keresztül vagy a Malomkőgyár úton déli irányból.
  • Károlyfalván keresztül északkeli irányból.

A Zöldút Turisztikai Központ kínál megoldást a mozgásukban korlátozott vagy rövidebb gyaloglást kedvelő, illetve a tereputazás kalandjaira vágyó turistáknak Sárospatak belvárosából induló tereptúráival, egyéb megoldásként a Turisztikai Központban kerékpárok is bérelhetők. (www.zoldutazas.com)

Megközelítés Sárospatak felől

A javasolt útirány a város felől gépjárművel a 37. számú főút északi sárospataki lehajtójától 200 méterre a Botkői parkerdőn keresztül. Az elágazástól a távolságot is jelző útbaigazító táblák mutatják a helyes útirányt a Ciróka Pihenőig. Jelenleg itt ideiglenes parkolóban célszerű hagyni a járműveket és gyalogosan folytatni az utat a Tengerszemhez a jelölt erdei úton mindegy 1300 méteres gyalogtúrával. A földutak jelenlegi állapotát nyáron a por, más évszakban a sár és a kátyúk jellemzik. Az út a tavaszi olvadás kivételével biztonságosan járható, sok helyen kell kerülgetni a köveket és a kátyúkat. Magasépítésű személygépkocsival biztonságos, de nagy óvatossággal kell erre közlekedni. Az 1600 méteres útszakasz rövidesen kezdődő megépítésével megoldódik a Ciróka Pihenő biztonságos megközelítése. Innen mindenképpen gyalogosan javasoljuk a túrát folytatni. A Cirókánál kezdődő erdei út személygépkocsival nem járható, a behajtás tilalmát táblák jelzik majd.

Út a Tengerszemhez Károlyfalván át

Sátoraljaújhely és Sárospatak között a 37-es főútról kanyarodjunk le Károlyfalva irányába. A faluba érve jobbra menjünk, majd a Tengerszem táblánál balra térve menjünk ki a faluból. Rövidesen elérjük a Mikolai Pihenő- és Szabadidőpark halastavait, itt szívesen fogadják a Tengerszem felé indulókat. A tavak mellett őrzött parkolót találunk, ahol biztonságban tudhatjuk az autónkat, amíg gyalog folytatva utunkat felmegyünk a hegy tetején lévő Tengerszemhez. Visszatérve, a tó partján van lehetőségünk kipihenni fáradalmainkat a tóparti padokon, vagy éppen piknikezni a tölgyfaasztaloknál. A Megyer-hegynek erről az oldaláról Károlyfalvára és az újhelyi hegyekre nyílik remek kilátás. A Tengerszemre vezető gyalogtúra ebből az irányból is közelítőleg egy kilométer.

Szúnyog és kullancs elleni védekezés

Az adott évtől, évszaktól, napszaktól függően kell felkészülni a szúnyogok elleni védekezésre. 2019 nyarán kifejezetten veszélyes volt a szúnyogok jelenléte, az ősz beköszöntével ez megváltozik. Nyáron a napos helyeken kevésbé, de az árnyas-lombos helyeken kifejezetten sok szúnyog támad. Érdemes szúnyogriasztóval, esetleg zártabb öltözékkel védekezni. Ugyanez igaz a kullancsveszélyre is, ahogyan a zempléni erdőkben mindenütt, itt is lehet kullancs! Túra után hazatérve fontos a testhajlatok ellenőrzése, a kullancsok szakszerű eltávolítása.

Túra kisgyermekekkel

A Tengerszem gyalogos megközelítésekor felhívjuk a figyelmet arra, hogy a közel egy kilométeres gyalogtúra során vízmosásszerű erdei úton, illetve erdei gyalogösvényen haladunk. Babakocsit a terepviszonyok miatt az úton végig tolni nem lehet, javasoljuk helyette a hordozó használatát.