Hasznos információk

Felhívás!

Felhívjuk a Tengerszemre gyalogtúrázók figyelmét, hogy csak túrázáshoz alkalmas ruházatban, erős túracipőben induljanak neki a Megyer-hegy meghódításának. Szeretnénk a túrázókat arra kérni, hogy a túra során keletkezett hulladékot, kiürült flakont vagy bármi egyéb szemetet ne dobják el, hanem az út során elhelyezett szemétgyűjtőkben helyezzék el. Sokkal jobb megoldás azonban, ha a hozott és elfogyasztott ételek-italok maradványait összegyűjtik és hazaviszik, ahogyan ezt egyre több kulturált természetjáró teszi szerte a világban.

Vízvételi lehetőség

Iható forrásvíz nem található a gyalogtúra során. Ma már az sem okoz problémát, ha nem szereztük be a szükséges ivóvizet a túrához, hiszen a Tengerszemen a Bányaközpontban nyitvatartási időben (10 és 18 óra között) ásványvíz folyamatosan kapható. Amint az út elkészül, a Ciróka Pihenőparkban is lesz lehetőség ivóvíz vásárlásra.

Program lehetőségek

A Tengerszemre megérkezve a látogató a Bányaközpontban kaphat felvilágosítást, rövid tájékoztatást a hely történetéről. A szervezett tereptúrával érkezők számára idegenvezetést is biztosítunk, bárki csatlakozhat és meghallgathatja az idegenvezetők előadását, együtt bejárhatják a bányát.

Felérkezvén – kicsi pihenő után – kihagyhatatlan program a Megyer-hegyi kilátó megmászása. A 65 lépcsőfok leküzdésére érdemes egy kis energiát fordítani, mert amit fentről láthatunk az páratlan látvány! Tiszta időben a Kárpátok, a Felső-Bodrogköz, az Észak-Alföld, a Tokaji hegy és a Zempléni hegység zöld lombkoronája, vulkáni kúpjai csodálhatók meg.

Aki a nagyszülőknél valaha használt kézi gabonaőrlő malmot, annak kedves nosztalgia ezt újra kipróbálni. A frissen őrölt liszt illata az ő emlékezetükben örökké ottmaradt. A fiatalabbak pedig ámulattal figyelik, ahogy a Megyer-hegy gyomrából bányászott kőből készült kis kézimalmokból folyik a liszt. Az Őrlőműhely épületében ezt az élményt nyújtja az a négy kézimalom, amit az ország talán utolsó malomkőfaragó mestere készített az ide látogatók számára. Aki szeretne a saját maga által készített liszttel örömet szerezni az otthoniaknak, az apró liszteszsákba csomagolva meg is veheti és hazaviheti.

Akinek még mindig maradt ereje és igazi kihívásra vágyik, az kipróbálhatja magát a nemrég átadott via ferrata pályákon is. A feladat nem lehetetlen, bárki megmászhatja, aki a saját testsúlyával megbirkózik, hiszen a függőleges sziklafalakon való járkálást biztonsági felszerelés, lépések, kapaszkodók és felkészült túravezetők segítik. A felszerelés a Bányaközpontban bérelhető naponta 10 és 18 óra között. A profik saját felszereléssel szabadon mászhatnak, de a regisztráció mindenképp szükséges.

A Zöldút Turisztikai Központ naponta 10 és 18 óra között izgalmas tereptúra keretében szállítja az utasokat a belvárosból a Tengerszemre. Próbáld ki egyszer! Foglalás: +36 20/220-7026, sarospatak@zoldutazas.com. Részletes információ: zoldutazas.com

Megközelíthetőség

A Megyer-hegyi Tengerszem két irányból közelíti a látogató:

  • Sárospatak felől a 37. számú főúton áthaladva a Botkői Parkerdőn keresztül vagy a Malomkőgyár úton déli irányból.
  • Károlyfalván keresztül északkeli irányból.

A Zöldút Turisztikai Központ kínál megoldást a mozgásukban korlátozott vagy rövidebb gyaloglást kedvelő, illetve a tereputazás kalandjaira vágyó turistáknak Sárospatak belvárosából induló tereptúráival, egyéb megoldásként a Turisztikai Központban kerékpárok is bérelhetők. (www.zoldutazas.com)

Megközelítés Sárospatak felől

A 37. számú főúttól a Ciróka pihenőig jelenleg út- és kerékpárút építés zajlik. Kérjük, hogy az útépítés ideje alatt fokozott figyelemmel, nagyon óvatosan közlekedjenek. Ezen a héten még a Botkői Pihenőparkban lehet parkolni, a parkba történő behajtáskor vegyék figyelembe az épülő patkákat, munkaárkokat, lehetőség szerint ne tegyünk kárt az épülő műtárgyakban, de vigyázzunk az autónkra és a saját testi épségünkre! A Tengerszem megközelítésére a Botkőtől az épülő út melletti sávot válasszuk. Az erdőből kiérve a szőlők között északi irányba vezető úton közelítsük a hegy tetejét, amit a kilátó, mint tájékozódási pont jól mutat. Kövessük a föld út irányát és a szerpentinen vagy a rövidebb bozótösvényen meredek terepen elérjük a tölgyerdő szélét, ahonnan már tábla igazítja útba a túrázót.

Július első hetétől a Botkőn történő parkolás is nehézségekbe ütközik, hiszen az útépítés eléri a 37. számú főút csomópontját, így kb. 2 hétig nem lehet itt sem parkolni. Erre az időszakra javasoljuk a Malomkőgyár úton történő parkolást, a Weinberg Kft. tulajdonosai partnerek abban, hogy erre az időszakra lehetőséget biztosítsanak a parkolásra! Köszönjük az együttműködésüket! Ha az út elkészül, akkor teljesen megváltozik a közlekedési, parkolási rend, amiről időben adunk tájékoztatást.

Út a Tengerszemhez Károlyfalván át

Sátoraljaújhely és Sárospatak között a 37-es főútról kanyarodjunk le Károlyfalva irányába. A faluba érve jobbra menjünk, majd a Tengerszem táblánál balra térve menjünk ki a faluból. Rövidesen elérjük a Mikolai Pihenő- és Szabadidőpark halastavait, itt szívesen fogadják a Tengerszem felé indulókat. A tavak mellett őrzött parkolót találunk, ahol biztonságban tudhatjuk az autónkat, amíg gyalog folytatva utunkat felmegyünk a hegy tetején lévő Tengerszemhez. Visszatérve, a tó partján van lehetőségünk kipihenni fáradalmainkat a tóparti padokon, vagy éppen piknikezni a tölgyfaasztaloknál. A Megyer-hegynek erről az oldaláról Károlyfalvára és az újhelyi hegyekre nyílik remek kilátás. A Tengerszemre vezető gyalogtúra ebből az irányból is közelítőleg egy kilométer.

Szúnyog és kullancs elleni védekezés

Az adott évtől, évszaktól, napszaktól függően kell felkészülni a szúnyogok elleni védekezésre. 2019 nyarán kifejezetten veszélyes volt a szúnyogok jelenléte, az ősz beköszöntével ez megváltozik. Nyáron a napos helyeken kevésbé, de az árnyas-lombos helyeken kifejezetten sok szúnyog támad. Érdemes szúnyogriasztóval, esetleg zártabb öltözékkel védekezni. Ugyanez igaz a kullancsveszélyre is, ahogyan a zempléni erdőkben mindenütt, itt is lehet kullancs! Túra után hazatérve fontos a testhajlatok ellenőrzése, a kullancsok szakszerű eltávolítása.

Túra kisgyermekekkel

A Tengerszem gyalogos megközelítésekor felhívjuk a figyelmet arra, hogy a közel egy kilométeres gyalogtúra során vízmosásszerű erdei úton, illetve erdei gyalogösvényen haladunk. Babakocsit a terepviszonyok miatt az úton végig tolni nem lehet, javasoljuk helyette a hordozó használatát.