Kapaszkodjatok: megnyitott a via ferrata!

Hagyjátok otthon a tériszonyt, és nézzétek meg a Tengerszemet úgy, ahogy még sosem láttátok – a sziklákon körben, a vasalt úton.

Az utolsó engedély is megérkezett, így a tesztidőszakot követően immár „élesben” üzemel Sárospatak legújabb attrakciója, a via ferrata. A Megyer-hegyi Tengerszemen most átadott pálya egyediségét az adja, hogy a pályák részben a víz felett futnak. Itt a kalandvágyók különleges felszerelés segítségével teljes biztonságban érezhetik magukat a magasban a vasakba és a kötelekbe kapaszkodva. A különböző nehézségű pályákon való eligazodást szakképzett vezetők és jelzések segítik, az először mászóknak alapos felkészítést tartanak a helyes és biztonságos technikáról és számukra túravezetés is kötelező! Célszerű előre bejelentkezni, hogy biztosan jusson hely neked is a pályán!

A via ferrata használata ingyenes, de mászófelszereléshez kötött, ezt a helyszínen is bérelhettek, alkalmanként 3000 forintért. És aki az adrenalindús kalandok után még nem fáradt el, látogassa meg a Megyer-hegy tetején épült kilátót, ahonnan a fák felett körpanorámában gyönyörködhet a zempléni hegyek és Sárospatak látványában.

De mi is az a via ferrata?

A „via ferrata” olasz elnevezéséből fordított „vasalt út” olyan hegyi kalandot takar, amely biztonságosan nyújt komoly adrenalinlöketet akár kezdő mászók számára is a függőleges sziklafalakon.

A sziklába telepített kapaszkodókon, lépéseken, kábeleken, olykor a szikla peremeken való haladáshoz ugyanis nem szükséges előképzettség, csak megfelelő állóképesség és némi fizikai erő. A vállalkozó szellemű túrázókat sisak, beülő és speciális karabinerek, valamint zuhanásgátló felszerelés óvja meg a balesetektől, de persze nem árt tisztában lenni néhány alapvető sziklamászó szabállyal sem. A via ferratakat nehézségi fokuk alapján betűkkel jelzett kategóriákra osztják, az „A” a legkönnyebb, míg az „F” csak az igazán tapasztaltak számára ajánlható. Nálunk háromféle nehézségű pályát találsz, „C”, „D” és „E” jelűt.

Az első via ferrata Olaszországban, a Dolomitokban készült (bár már korábban is telepítettek mászást könnyítő kapaszkodókat Európa több pontján is), ma már a világ számos pontján találunk vasalt utakat, amelyek egyre komolyabb vendégkört vonzanak – tapasztalt és kezdő mászókat egyaránt. Magyarországon a Bakonyban a cseszneki Kőmosó-szurdokban és a Cuha-völgyben, valamint Tatabánya mellett épült korábban vasalt út.

A Megyer-hegyi Tengerszemen három útvonal készült, a „C” jelű kék pálya 250 méter hosszú, ami egy-egy rövid „D” és „E” jelű, azaz közepes erősségű és erős kitérővel nehezíthető. A piros „D” erősségű pálya 150 méter hosszú, ami egy igen nehéz, „E” jelzésű szakasszal visz a csúcsra. A harmadik, 35 méter hosszú nyomvonalat gyerekek számára alakították ki, a pálya a szülő (vagy megfelelő jogosultságú kísérő) felelősségvállalása mellett használható.

A sziklafalakat több éven át alpinista szakemberek készítették elő a nyomvonalak számára, eltávolították a mozgó, veszélyes köveket és a sűrű növényzetet. Ennek köszönhető, hogy mostantól a hely szépsége az eltávolított bozót mögött újra feltárul, de a malomkőbányászat ipartörténeti emlékei is a láthatóvá váltak a látogatók számára.

Kapaszkodj meg, Te is megmászhatod!