A kilátónak köszönhetően 18 méterrel „megnő” a Megyer-hegy, ahonnan körpanorámában tekinthetjük meg a Zempléni-hegységet és a Bodrogközt, a Világörökség részeként jegyzett Tokaj-Hegyalja borvidéket. 

A hegy legmagasabb, tengerszint felett 303 méterrel fekvő pontján készülő kilátó egy karcsú, vasszerkezetű torony, amely faborításának köszönhetően tökéletesen illeszkedik környezetéhez. A helyszín művelt erdőterület, így az építkezés szigorú szabályok betartásával, az erdő maximális védelmével zajlik. 

A Megyer-hegyi Tengerszem fejlesztése során a kivitelezők számára ez volt a legnehezebb feladat, hiszen járművekkel nehezen megközelíthető terepen kellett dolgozniuk, de végül a kiváló csapatmunkának és a kreatív megoldásoknak köszönhetően még a tél beköszönte előtt elkészült a beton alap, amelyre rövidesen ráépül a teljes vasszerkezet és a faburkolat is. 

A kilátó segítségével minden korosztály élvezheti majd a lombkoronák feletti, lenyűgöző látványt, míg az edzettebbek – és tériszonytól nem szenvedők – a via ferratán is kipróbálhatják ügyességüket.  A torony tetejére acélból készült lépcsősor vezet, és a csíkokban elhelyezett külső faburkolatnak köszönhetően az épület belsejéből is kilátunk az erdőre. Felérve pedig Sárospatak és a környező települések és helyszínek panorámájában gyönyörködhetünk, a Bodrogon és a szlovák határon túl is. 

A beépített napelemes rendszernek köszönhetően a torony legmagasabb pontját egy fényjelzés jelöli majd az éjszakában, hogy mindenki számára láthatóvá váljon, hol is található a Megyer-hegyi Tengerszem.