A kivitelezési munkák zöme már elkészült, néhány helyen már csak az utómunkálatok vannak hátra és a használatbavételi eljárás lezárta után teljes egészében látogathatóvá válik Sárospatak megújult büszkesége.

A 303 méter magas csúcson kész a kilátó, már csak a szükséges engedélyek megszerzése szükséges, ezután bárki élvezheti majd a 65 lépcsőfok megmászása végén elé táruló panorámát, az év 365 napján. Szintén készek a bányaudvar létesítményei, itt még az új padokat kell kihelyezni és rövidesen berendezzük a kézi őrlőműhelyt. A fogadóépületen is már csak apróbb simítások vannak hátra, itt ajándékbolt kap majd helyet, és ezen a helyszínen lesznek bérelhetőek a Via Ferrata mászáshoz szükséges felszerelések is.

A Via Ferrata pálya kialakítása is befejező stádiumába lépett, és amennyiben a járványügyi korlátozások nem hoznak tilalmat a munkavégzésre, úgy március utolsó heteiben elkezdődnek és kedvező időjárás esetén nagyjából 3 hétig tartanak a munkálatok.

A Megyer-hegy nyugati oldalán, a Ciróka dűlő bejáratánál kialakuló Ciróka Pihenőpark fejlesztési munkáival az alapokat fektettük le, hiszen a terület még évekig tartó csinosítással, alakítással nyeri el végleges formáját, reményeink szerint a helyiek lelkes közreműködésével. Itt a hajdani rom megmentésével kialakult esőbeálló és közösségi térben apró, szerény vendéglátóhely is készül, és a park területén közel 100 gépkocsi egyidejű parkolására lesz lehetőség (szükség esetén a közelben további 100 gépkocsi is elfér majd), a kerékpárok számára támaszok készülnek. Lesznek szalonnasütők, tűzrakóhelyek, ülőpadok, szemetesek, illemhelyek, tájékoztatótáblák, és innen már csak gyalogosan, (hegyi)kerékpárral vagy lóval lehet eljutni a hegy tetejére. Kivételt képeznek az engedéllyel rendelkező járművek, mint például a Zöldút Turisztikai Központ John Deere Gator terepautói, amelyek továbbra is szállítják a turistákat a Tengerszemre (mozgásukban korlátozott vagy időskorú utasaikat akár a bányaudvarig is). A Ciróka Pihenőtől a Tengerszem és a bányaudvar egy új erdei gyalogösvényen érhető el, biztonságos és egyúttal izgalmas, 900 méteres gyaloglást kínálva.

A Ciróka Pihenőparknál ér majd véget a 37. számú főúttól induló új makadámút, amelynek építése 2020. március 16-ától elkezdődik és a tervek szerint május végére el is készülhet, csakúgy, mint a Ciróka Pihenőpark parkolói. Az út elkészültéig az érdeklődők a Botkőn hagyhatják autóikat és innen indíthatnak gyalogtúrát. Ezzel párhuzamosan új kerékpárút is épül, ami a pihenőpark előtt 200 méterrel torkollik bele az útba.

A Tengerszem létesítményei ingyenesen lesznek látogathatóak, de a bányaudvarban támogatójegyet vásárolhat az, aki önként hozzájárulna a környezet fenntartásának költségeihez.

A projekt valamennyi eleme a március közepi tervek szerint május végére készül el, a hivatalos nyitás ezután várható, ám mindezt befolyásolhatja a járványügyi helyzet és az ezzel kapcsolatos intézkedések. Sárospatak Város Önkormányzata 2020. március 5-én hozott döntése alapján a Tengerszemhez kapcsolódó valamennyi létesítmény üzemeltetése az Innovo-Patak Sárospataki Városfejlesztő Nonprofit Kft. feladata.

 

 

További Információ:

Innovo-Patak Sárospataki Városfejlesztő Nonprofit Kft.
3950 Sárospatak, Kossuth út 50.
e-mail: innovo@sarospatak.hu
mobil: +36 20/220-7026